Kryesore

Video/Harrojeni fjalën ‘zgjerim’, zyrtari i lartë i BE-së: S’ka përcaktues kohor

               Publikuar në : 10:49 - 14/05/18 user

Presidenti i Lëvizjes Evropiane, Momçillo Raduloviç, nga Mali i Zi, tha se përparimi politik vështirë se mund të ecë përpara nëse nuk ka përparim në fushën ekonomike.

Përpara Samitit të BE-së dhe Ballkanit Perëndimor, që do të mbahet në Sofje, ai tha se shpreson që përparimi ekonomik do të jetë edhe ‘kryefjala’ gjatë takimit të liderëve evropianë në Bullgari.

“Nuk ka përparim në fushën politike, përveç nëse ka përparim në fushën ekonomike të procesit të BE. Kjo është ajo që shpresoj se do të nënvizohet në Sofje dhe se Shtetet Anëtare dhe institucionet do të përqendrohen gjithnjë e më shumë në ekonomi, sepse pa të, është e vështirë të pritet një zbulim politik “, tha Raduloviç.

Samiti do të jetë një mundësi për të “vendosur lidhje të ngushta” me udhëheqësit evropianë me Ballkanin. Ish-Ministri i Jashtëm Branko Lukovac tha se angazhimet e vendeve të Ballkanit Perëndimor dhe angazhimi i tyre për reforma mund të priten.

“Dhe natyrisht, duke iu bashkuar sfidave të përbashkëta, të tilla si siguria, migrimi, refugjatët”, tha Lukovac për RTCG.

Për të kujtuar, në prag të takimit të liderëve evropianë me gjashtë vende të Ballkanit Perëndimor, Malin e Zi, Bosnjë dhe Hercegovinën, Serbinë, Maqedoninë, Shqipërinë dhe Kosovën, President i Këshillit Evropian, Donald Tusk, u ka dërguar një mesazh inkurajues.

“Bashkimi Evropian është dhe do të vazhdojë të jetë partneri më i besueshëm i të gjithë rajonit. Si investitori më i madh, donatori më i madh, tregu më i madh dhe premtimi më i mirë për një të ardhme më të mirë për qytetarët, “tha Tusk.

Shtetet anëtare përsërisin “mbështetje të qartë për perspektivën evropiane” të vendeve të Ballkanit, por me kujdes shmangin përdorimin e fjalës “aderim” ose “zgjerim”.

“Këto përcaktues moti nuk do të jenë në deklaratë, as pas kësaj, kjo është ajo që është shqetësuese. 2025 u caktua si viti i bashkimit eventual në strategji. Nëse gjithçka bëhet siç duhet, këto udhëzime nuk do të jenë më,”tha Raduloviç. TIRANA TODAY

Kthehu