Politikë

Princ Leka: Vetëm përmes monarkisë bashkohet Shqipëria me Kosovën

               Publikuar në : 13:36 - 10/08/18 ad min

Në një intervistë për gazetën shqiptare Diell, Princi i Kurorës Leka II thotë se mendon se zgjidhja më e mirë për Kosovën dhe Shqipërinë do të ishte bashkimi nën një monarki shqiptare të rivendosur.

Princi i Kurorës thekson se që kur familja mbretërore u kthye nga jeta e tyre në mërgim, detyra e tyre ishte të hiqnin barrierat midis shqiptarëve dhe të promovonin unifikimin e grupeve shqiptare në Ballkan.

Përveç kësaj, bashkimi i ri që Princi i Kurorës propozon duhet të ketë një monark. Princi i Kurorës i thotë gazetës se një Shqipëri e Madhe, e vendosur si monarki kushtetuese, do të sigurojë stabilitet më të madh politik sesa sistemi aktual politik.

Princi i Kurorës përdor Mbretërinë e Bashkuar dhe monarkitë e tjera të Europës Perëndimore si shembuj të asaj që Shqipëria mund të arrijë në të ardhmen si një monarki kushtetuese e orientuar nga Perëndimi.

Në pyetjen nëse Princi i Kurorës Leka është i gatshëm të bëhet mbret i një Kosove të bashkuar dhe Shqipërisë, Princi i Kurorës u përgjigj: “Familja mbretërore gjithmonë do të respektojë vullnetin e popullit.

Të jesh një princ apo mbret është një jetë. Të jesh në gjendje t’i shërbej vendit tim nuk shihet nga unë si një punë, por nderi më i madh “.

Bashkimi i Shqipërisë dhe Kosovës është një ide politike, e ringjallur që kur Kosova shpalli pavarësinë në 2008.

Kjo ide është sjellë në lidhje me konceptin irredentist të Shqipërisë së Madhe, sepse rreth 90% e kosovarëve janë shqiptarë etnikë.

Kosova është kryesisht shqiptare dhe me Republikën e Shqipërisë, ndan disa sektorë të përbashkët administrativë, siç janë arsimi, policimi dhe politika e jashtme. Kultura, trashëgimia dhe tregtia janë gjithashtu të bashkuar në masë të madhe midis dy të cilave gjithashtu kanë një kufi të hapur.

Princi i Kurorës së Lartmadhërisë së Tij Mbretërore Leka e Shqipërisë është fëmija i vetëm i Lekës së Parë, Princi i Kurorës së Shqipërisë. Më 30 nëntor 2011, ai pasoi si kreu i Shtëpisë së Zogut, mbretit titullar të shqiptarëve pas vdekjes së babait të tij. Princi Leka ka qenë një zyrtar në Ministrinë e Brendshme të Shqipërisë dhe në të kaluarën ka shërbyer si këshilltar në Ministrinë e Punëve të Jashtme dhe Presidencën Shqiptare.

Princi mban titujt si Mbreti Leka II që nga vdekja e babait të tij, të cilit i referohemi si Leka I. Në maj 2010, Princi u lidh me aktoren shqiptare Elia Zaharia dhe u martuan më 8 tetor 2016 në Tiranë./ Përktheu për Lexo.al, Klaudia Malaj

Kthehu
WhatsApp Denonco ne TT