Kryesore

“Kosova është Serbi”, befason Vuçiç: S’bëj lëshime, po më sulmojnë!

               Publikuar në : 10:46 - 16/05/18 user

Komisioni Evropian është i gatshëm të ofrojë perspektivën e anëtarësimit në BE për gjashtë shtetet e Ballkanit, në mes të rritjes së ndikimit rus dhe kinez në rajon.

Serbia synon të bashkohet me bllokun së bashku me fqinjët perëndimorë të Ballkanit, Shqipërinë, Malin e Zi, Ish-Republikën Jugosllave të Maqedonisë, Bosnjën dhe Kosovën – shumica e të cilave ishin zona të luftës pas shkatërrimit të Jugosllavisë në vitet 1990.

Megjithatë, mosmarrëveshjet nga e kaluara dhe nevoja për reforma janë ndër çështjet që duhen zgjidhur përpara se BE të hapë armët tek anëtarët e rinj të mundshëm.

Të enjten, një takim i libërve të Ballkanit Perëndimor në Sofje do të diskutojë ofertat e tyre të pranimit.

Serbia, së bashku me Malin e Zi, ka të ngjarë të jetë vendi i ardhshëm për t’u bashkuar me Bashkimin Evropian, ndoshta deri në vitin 2025. BE shpreson se ndikimi i Beogradit në Ballkan mund të ndihmojë reformimin e anëtarëve të tjerë të vendeve kandidate. Por kjo nuk është e gjitha lundrim i thjeshtë …

Sandor Zsiros, Euronews: Dy vjet më parë, ju biseduat me Euronews dhe ju thatë se vendi juaj është lodhur duke pritur hyrjen në Bashkimin Evropian. Si ndiheni tani, para takimit të Sofjes?

Aleksandar Vuçiç: Gjatë këtyre dy viteve kemi pasur një rënie të popullaritetit të BE-së në Serbi, por gjithsesi, ne kemi ende shumicën e popullsisë në anën tonë. Njerëzit nuk janë më të lumtur për këtë, por, racionalisht, ata janë për rrugën tonë të BE-së .

“Nëse e sheh propozimin e buxhetit të Komisionit Evropian, nuk ka asnjë indikacion se vendet e tjera duhet të bashkohen me Bashkimin Evropian deri në vitin 2027. Pra, kur Serbia në fakt mund të bashkohet me Bashkimin Evropian, sipas jush?”

Aleksandar Vuçiç: Para së gjithash, mendoj se askush nuk na ka garantuar ndonjëherë që ne do të ishim pjesë e Bashkimit Evropian në vitin 2025. Por ata thanë: ‘Nëse dorëzoni …’ Kjo ka qenë kryesisht për marrëveshjen e Kosovës. Ju zgjidhni të gjitha problemet me Prishtinën dhe se çdo gjë tjetër, duke përfshirë sundimin e ligjit dhe gjithçka që na kërkohet të bëjmë, atëherë ne mund të bëhemi anëtare e BE-së në vitin 2025. Dhe ne jemi në rrugën tonë të BE që nga viti 2000. Kanë kaluar tashmë 18 vjet dhe për këtë arsye njerëzit ndjehen herë pas here të lodhur, por gjithsesi nuk ka zgjidhje më të mira, do të bëjmë punën tonë dhe do të bëjmë përpjekje të mëdha, duke u përpjekur të gjejmë një zgjidhje për krizën e Kosovës.

“Si do të duket ky realitet  mes  Prishtinës dhe Beogradit? Sidomos kur shikoni faktin se javën e kaluar ekipi kosovar i karatesë në të vërtetë ishte i ndaluar nga Serbia, ata nuk mund të hyjnë …”

Aleksandar Vuçiç: “Ne vepruam në një mënyrë shumë të duhur, u lejuam atyre të hyjnë, por pa flamuj shtetërorë të Kosovës, sepse për ne nuk janë shtet, por jo vetëm për ne, por për të gjithë të tjerët. Le të vijnë pa flamuj shtetërorë, pa himnin kombëtar dhe gjithçka tjetër, ata thanë: “Jo, jo, ne nuk e pranojmë këtë, dhe ne nuk i ndalëm”.

“Duke e parë nga jashtë, është provokimi i njëjtë me atë që ndodhi vitin e kaluar, kur Serbia e dërgoi një tren në Kosovë me një flamur të madh serb dhe me flamurin që thoshte” Kosova është Serbi. “A nuk është e njëjta gjë? Kundër njëri-tjetrit? “

Aleksandar Vuçiç: Nuk ka provokime të ndërsjellat.  Nëse shihni, kur na thoni se Kosova është shtet i pavarur, është një provokim i madh kundër Serbisë dhe ju mendoni se edhe vendi juaj, vendi nga i cili po vjen, ka njohur pavarësia e Kosovës është një provokim i madh sot? A duhet ta konsideroj veten si provokator i madh? Sepse ju keni një mendim të ndryshëm mbi statusin ligjor të Kosovës sesa ne? Ne e respektojmë faktin se ata mendojnë ndryshe, duke folur për ligjin, Kosova është më e madhe se sa ne, dhe kY është ndryshimi, dhe ju me të vërtetë mendoni ende se ishte një provokim se dikush po shkruante se “Kosova është Serbi”.  Mendoj se Kosova është Serbi, po ju provokoj? Në të njëjtën kohë, unë jam shumë i gatshëm të flas për kompromis dhe të bëj sa më shumë koncesione të jetë e mundur, por jo për të përulur popullin serb. Dhe jo për të minuar interesat e Serbisë .

“Unë do të doja t’ju pyes pse Serbia nuk po zbaton sanksione ekonomike kundër Rusisë, sepse si vend kandidat duhet të ndjekësh në thelb vendimet e Këshillit Evropian?”

Aleksandar Vuçiç: A mund të na imagjinoni të vendosim ne sanksione kundër Rusisë? Rusia është i vetmi vend, së bashku me Kinën, që na mbështet në Këshillin e Sigurimit të Kombeve të Bashkuara kur flasim për integritetin territorial të Serbisë. Dhe pastaj të them, mirë çdo gjë është e mirë. Dhe për të thënë po, kur themi “Kosova është Serbi” kjo është një provokim i madh, tregon se edhe ju nuk keni ardhur tek unë dhe ju nuk mendoni se ju duhet të jetë neutral në lidhje me statusin e Kosovës. “Jo. Megjithëse pesë vende të BE-së nuk e njohin pavarësinë e Kosovës, pse nuk u thoni atyre që po provokojnë Evropën në baza ditore”.

“Tani New York Times ka thënë kohët e fundit se Serbia është më afër autokracisë dhe revista e lajmeve ‘Foreign Affairs’ tha se ju jeni autokrat i preferuar i Evropës, i cili po siguron stabilitet, por vepron në një …”.

Aleksandar Vuçiç: Kjo nuk u tha nga ato revista apo dokumente. Kjo u tha nga serbët, kundërshtarët e mi politik, që po shkruanin ato artikuj.

“Kështu që Serbia mund të përmbushë kriteret e Kopenhagës?”

Aleksandar Vuçiç: Do të jemi shumë të gatshëm për të diskutuar të gjitha problemet që njerëzit ndiejnë, por dëgjova nga të gjithë të tjerët se në Serbi do të ndodhë … sulme të tmerrshme dhe vrasje dhe gjithçka tjetër, por ndodhi në Sllovaki, në Maltë, në Mali i Zi kohët e fundit .Por kjo nuk ka ndodhur deri më tani në Serbi. Ju keni dëgjuar për disa prej këtyre rasteve që po ndodhnin në Serbi? Jo. Ju nuk keni dëgjuar, dhe kjo nuk do të ndodhë, por jam gjithashtu absolutisht e sigurt se ne duhet të bëjnë diçka për shkak se një pjesë e shoqërisë sonë të medias dhe shoqërisë civile janë të pakënaqur për disa arsye dhe jam shumë i gatshëm t’i dëgjoj dhe të shohim se çfarë mund të bëjmë për të kapërcyer këto lloj mendimesh të ndryshme dhe për të parë se çfarë mund të bëjmë për t’u ulur së bashku dhe për të gjetur zgjidhjet më të mira të mundshme për të gjithë. Por ju lutem blini letrat e nesërme dhe më thoni, a ka dikush që është më i sulmuar se unë?

Burimi: Euronews

Përshtati: Tirana Today

Kthehu