Intervista

Gati për luftë/ Greqia: S’duam t’ia dimë për Shqipërinë. Vetëm Turqia na shkatërron

               Publikuar në : 14:17 - 12/03/18 ad min

Shefi i Shtabit të forcave greke, Konstantinos Ziazias, ka dhënë një intervistë ku ka folur por provokimet që po i bën Ankaraja, Greqisë dhe është shprehur se “populli ynë do të qëndrojë i denjë për historinë e tyre”, shkruan Tirana Today. 

Për episodin në Evros dhe arrestimin e dy ushtarëve grekë nga autoritetet turke, emrin e Shkupit dhe historinë greke të Maqedonisë, dhe nocionin e patriotizmit në ditët e sotme, Shefi Shtabit të Përgjithshëm, gjenerali Konstantin Ziazias, ka folur në një intervistë për  “greekamericannewsagency.com”.

Gjenerali Ziasis duket optimist dhe vë në dukje se: “Besimi im është që njerëzit tanë do të qëndrojnë të denjë për historinë, edhe pse globalizimi po përpiqet të eliminojë karakteristikat themelore të një kombi”.

Çfarë mendoni për arrestimin e dy ushtarëve nga autoritetet turke dhe kush mendoni se duhet të jenë hapat e ardhshëm të palës greke?

Episodi në Evros ka evoluar nën kushte të paqarta, pavarësisht nga spekulimet shumta. Është një episod i rëndë kufitar që nëse nuk i jepet vëmendje e mjaftueshme mund të bëhet një çështje serioze në marrëdhëniet tashmë të tensionuara me Turqinë. Në të kaluarën e afërt, incidente të tilla u zgjidhnin nën vijë dhe nga komandantët lokalë. Ankaraja është e përfshirë politikisht dhe shoqërisht në këtë çështje. Duke përdorur fuqinë e imazheve televizive në gjithë këto ditë u kryen operacione psikologjike në kurriz të vendit tonë dhe transferon tensionin nga Egjeu në Evros. Episodet e fundit të periudhës së fundit si në Imi, ashtu edhe në EEZ të Qipros dhe Evros mund të mos kenë marrëdhënie biznesi, por kanë një qëllim të vetëm: të shantazhojë, të detyrojë vendin tonë, të tërhiqet nga tryeza e bisedimeve për arritjen e objektivave strategjike të qëndrueshme. Imazhet e transmetuara nga mediat e Turqisë dhe mediat ndërkombëtare po dëmtojnë krenarinë tonë kombëtare, egoizmin tonë kombëtar, dinjitetin tonë kombëtar dhe  po na dërgojnë në  indinjatë. Në këtë kohë, megjithatë, kur Forcat e Armatosura gjykohen në Adrianopojë, kërkohet vlefshmëria, vigjilenca kombëtare dhe gatishmëria, dhe mbi të gjitha bashkimi kombëtar.

A mendoni se grekët janë të gatshëm të sakrifikojnë për Greqinë?

Një aspekt shumë i rëndësishëm që ne duhet t’i kushtojmë vëmendje të veçantë si një shoqëri dhe një komb është mjedisi ideologjik për konceptet e kombit dhe detyrës. Kultivimi i ndërgjegjes kombëtare dhe patriotizmi i shëndetshëm në një shtet demokratik duhet të bëhet kryesisht përmes edukimit. Patriotizmi nuk është një koncept abstrakt, është kryesisht një akt, është krijimi, është sjellje dhe nuk vihet nën flamuj partiak përveç nën atë kombëtar. Njerëzit tanë, shoqëria jonë, duhet të ushqehet, në nivel kombëtar, patriotik, për t’u përballur me kërcënimet e dhëna dhe reale që vendi ynë ka përjetuar në periudhën e fundit. Besimi im është që njerëzit tanë do të qëndrojnë të denjë për historinë e tyre edhe sot, ku globalizimi përpiqet të çrrënjosë karakteristikat themelore të një kombi.

Cila duhet të jetë përgjigja e Ministrisë së Jashtme greke për raportimin turk se Imia është e tyre?

Ka vetëm një përgjigje dhe vetëm një: Imia është e Greqisë, gjithmonë në përputhje me Traktatin e Lozanës dhe Traktatin e Parisit.

Si mendoni, si  duhet të reagojmë ne si popull, ndaj Turqisë dhe sfidave të saj?

Greqia duhet të përgjigjet për këto sfida jo me ofendime, por me gjuhën e diplomacisë dhe parandalimit veprimeve të besueshme dhe realiste. Në të njëjtën kohë, duhet të jemi gati për krizat më të mëdha në Egje dhe Mesdheun Lindor. Të Bashkuar, të ndërgjegjshëm, të përgatitur ushtarakisht dhe absolutisht të vendosur. Vendi ynë ka aftësinë për t’i mbrojtur në mënyrë efektive interesat e kombit.

Kemi shumë fronte të hapura. Shqipëria ka aspiratat e saj. Shkupi dhe Turqia kanë “rrethuar” ne. A janë forcat e armatosura greke të gatshme të përballen me ndonjë sfidë?

Për momentin nuk po përballemi me një kërcënim ushtarak nga Shqipëria dhe Shkupi. Kërcënimi kryesor është Turqia. Sigurisht, kryqëzimi lidhja midis Shqipërisë dhe Shkupit për krijimin e “Shqipërisë së Madhe”,  dhe në kombinim e bashkëpunim miqësor midis Tiranës, Shkupit dhe Ankarasë, krijon një valë revizionizmi dhe anti-helenizmi në kufijtë tanë veriorë dhe lindorë.

Cili është mendimi juaj mbi  emrin e Maqedonisë?

Pjesëmarrja në aspiratat për të mbrojtur të vërtetën historike të Maqedonisë është një detyrë patriotike e të gjithë grekëve, nuk është nacionalizëm ekstrem, pasi disa prej tyre po përpiqen të interpretojnë këto asamble kombëtare. Me çështjet tona kombëtare nuk mund të tallen. Gjithkush duhet të dijë, dhe sidomos zërat lokalë të jetës politike të vendit, se Greqia nuk zhvlerëson, nuk  e shet historinë e Maqedonisë dhe luftërat e paraardhësve tanë. Maqedonia nuk shitet, nuk merret me qira, nuk jepet! Maqedonia ka mijëra vjet histori dhe histori greke.

Si duhet, sipas mendimit tuaj, ta trajtojë qeveria çështjen e emrit të Shkupit?

Tërheqja dhe pranimi i emrit Maqedoni nuk duhet të lejohet nga qeveria greke, veçanërisht në rrethanat e sotme. Shkupi është i vetëdijshëm se e ka të pamundur të hyjë në NATO dhe pastaj në BE. Vendi ynë duhet të kërkojë të zgjidhë emrin e Shkupit në kuadër të interesave kombëtare, pa iu nënshtruar presioneve dhe aranzhimeve oportune. Duhet të jemi të vetëdijshëm se pesha specifike e njohjes së IRJM-së nga Greqia është më e madhe se ajo e të gjitha vendeve të botës. Por vendimi përfundimtar duhet të merret nga populli ynë me një referendum. TIRANA TODAY

Kthehu
WhatsApp Denonco ne TT