Ekonomi

BE investon milionat për Shqipërinë e Ballkanin

               Publikuar në : 15:41 - 09/03/18 Nijazi Mema

Shqipëria do të ketë fatin e madh pasi Banka Evropiane e Investimeve do të investojë miliona dollarë në përmirësimin e infrastrukturës rrugore. Kjo strategji, do të shërbejë që vendet e Ballkanit Perëndimor do të lëvizin më shpejt në saj të komunikimin rrugor dhe tregtisë.

Banka më e madhe për investime e Evropës po planifikon të financojë rreth 700 milionë euro  ose (861.98 milion dollarë) projekte që lidhen me përmirësimin e infrastrukturës dhe përmirësimin e lidhjes së transportit ndërmjet vendeve të Ballkanit Perëndimor.

Banka Europiane e Investimeve (EIB), në pronësi të shteteve anëtare të Bashkimit Evropian, përdor depozitat e tyre të kapitalit si siguri për të financuar hua për projekte kërkimore, infrastrukturore dhe mjedisore në Evropë dhe në mbarë botën.“Ne planifikojmë të shtrijmë rreth 700 milionë euro për projektet e infrastrukturës, energjisë dhe transportit në Ballkanin Perëndimor në 2018”-tha zëvendës presidenti i BEI, Vazil Hudak për Reuters pasi banka prezantoi aktivitetet e saj në 2017 në Bullgari.

BEI tha se siguroi rreth 300 milionë euro kredi, garanci dhe investime të kapitalit të ri në shtetin e Detit të Zi vitin e kaluar.

Hudak tha se BEI do të vazhdojë të përqendrohet në ndërmarrjet e vogla dhe të mesme, të vazhdojë bashkëpunimin e fortë me autoritetet publike dhe gjithashtu do të mbështesë turizmin dhe digjitalizimin e Ballkanit Perëndimor, një rajon i cili ende mbetet i kërcënuar nga një reputacion për informalitetin.

EIB është institucioni financiar ndërkombëtar më aktiv në rajonin e Ballkanit Perëndimor, me miratimin e kredive, duke arritur në 8 miliardë euro gjatë 10 viteve të fundit.

EIB ka qenë shumë aktive në rajon dhe ne besojmë se është e rëndësishme të mbështetet këto vende për të mbështetur rimëkëmbjen ekonomike”, tha Hudak, duke shtuar se banka është gjithashtu e gatshme të trajtojë sfida afatgjata të tilla si ndryshimet klimatike.

Bullgaria, e cila mori në krye të saj presidencën gjashtë-mujore të radhës së BE në janar, ka thënë se do të shtyjë për më shumë projekte për të ndihmuar që vendet e Ballkanit Perëndimor të afrohen me bllokun. Rajoni ende po shërohet nga luftërat që shkatërronin ish-Jugosllavinë në vitet 1990.

Në janar, presidenti i BEI,  Werner Hoyer u zotua se banka do të bashkëpunojë për suksesin e presidencës bullgare dhe përparësitë e saj gjatë një takimi me kryeministrin e vendit ballkanik Bojko Borisov.

Sofja do të presë një samit të BE-së dhe Ballkanit Perëndimor në maj, ku do të marrin pjesë udhëheqësit e gjashtë vendeve të Ballkanit Perëndimor -Serbinë, Malin e Zi, Maqedoninë, Shqipërinë, Bosnje dhe Hercegovinën dhe Kosovën. TIRANA TODAY

Kthehu